Net iD Service
 

service.secmaker.com

Licensförsörjning till SITHS kollektivet

Jo, det ska nog kunna lösa sig, nu när folk pratar med varandra så reder det mest troligt upp sig...

 

Microsoft "lever rövare" och vi hinner knappt med...

Uppdatering: 2019-05-16 07:31

Sen i januari, januari 2019 alltså, är det nåt muffens på gång gällande Windows 10 och vanliga hederliga dubbelriktade TLS-förbindelser börjar strula på alla möjliga sätt. Även en del annat "rör på sig" och i vissa fall påverkar de i högsta grad inloggningsupplevelsen...

Så snart vi, eller våra kunder, hittat lösningar så kommer det nån ny update från Microsoft som ändrar spelbrädet:

Saker löses och problem tillstöter som påverkar både Net iD Enterprise och Net iD Access, samt förstås indirekt påverkar för användare av smarta kort. Uppdateringarna släpps för flera versioner av W10 (1809. 1803, 1709 osv). Vi tar här 1803 som exempel:

Update Rättar Kända fel Kommentar
14 maj
KB4499167
OS-version
17134.765
Addresses an issue that may cause zone transfers between primary and secondary DNS servers over the Transmission Control Protocol (TCP) to fail.    
  Security updates to Microsoft Edge, Internet Explorer, Microsoft Scripting Engine, Windows App Platform and Frameworks, Microsoft Graphics Component, Windows Storage and Filesystems, Windows Cryptography, Windows Datacenter Networking, Windows Wireless Networking, Windows Virtualization, Windows Kernel, Windows Server, and the Microsoft JET Database Engine.    
25 april
KB4493437
OS-version
17134.753
Åtgärdar ett problem som gör att Internet Explorer blockerar nedladdning av en underresurs när den laddas via HTTP-protokollet på en sida som är tillgänglig via HTTPS-protokollet.    
Åtgärdar ett problem som kan göra att anpassade URI-scheman för programprotokollhanterare inte kan starta motsvarande program för lokalt intranät och betrodda platser i Internet Explorer. Tack, nu kan Net iD Access startas från en webbsida utan särskild zonkonfiguration
  Åtgärdar en gradvis minnesläcka i LSASS.exe på system som har aktiverat cachelagrad inloggning. Det här problemet påverkar främst servrar som bearbetar många interaktiva inloggningsbegäranden, till exempel webbservrar.   RDS/Citrix !!!
  Åtgärdar ett problem som kan tillåta en användare att fortsätta logga in på ett konto med ett smartkort efter att kontot inaktiverats.   Det var väl för väl att detta rättades!
    Zonöverföringar mellan primära och sekundära DNS-servrar via TCP (Transmission Control Protocol) kan misslyckas efter att den här uppdateringen har installerats.  
9 april
KB4493464
OS-version
17134.706
När den här uppdateringen har installerats kanske inte anpassade URI-scheman för programprotokollhanterare startar motsvarande program för lokalt intranät och betrodda platser i Internet Explorer. Det här problemet åtgärdas i KB4493437
19 mars
KB4489894
OS-version
17134.677
Åtgärdar ett stabilitetsproblem som kan göra att skärmen på en bärbar dator förblir svart efter att datorn återgått från strömsparläget om du stänger locket när du kopplar från den bärbara datorn från en dockningsstation.
Åtgärdar ett problem med låsskärmen i Windows som hindrar användarna från att låsa upp en enhet efter att flera smartkortanvändare har använt samma enhet. Det här problemet uppstår när du försöker använda en arbetsstation som en annan användare har låst. Kan nog ha drabbat en och annan...
Åtgärdar ett problem som hindrade dialogrutan för autentiseringsuppgifter från att visas när en företagswebbserver försöker ansluta till Internet.
  Åtgärdar ett problem som gör att en klient eller server startar om när ett smartkort används för att logga in med ledtrådar för användarnamn på en AAD-ansluten (Azure Active Directory) dator med Fjärrskrivbordstjänster (RDS).    
  Åtgärdar ett problem som hindrar ett virtuellt smartkort från att starta när det körs tillsammans med Citrix 7.15.2000 Workstation VDA-programvara.    
    När den här säkerhetsuppdateringen har installerats kanske inte anpassade URI-scheman för programprotokollhanterare startar motsvarande program för lokalt intranät och betrodda platser i Internet Explorer. Det här problemet åtgärdas i KB4493437.
12 mars
KB4489868
OS-version
17134.648
Säkerhetsuppdateringar för Internet Explorer, Microsoft Edge, Microsoft Scripting Engine, Windows Shell, Windows applattform och ramverk, indata och sammansättning i Windows, Windows lagrings- och filsystem, trådlöst nätverk i Windows, Windows Fundamentals, Windows Hyper-V, Windows Server, Windows Linux, Window kernel, Windows MSXML och Microsoft JET Database Engine.   Håhå, rena tombolan med spännande ändringar!
    När den här säkerhetsuppdateringen har installerats kanske inte anpassade URI-scheman för programprotokollhanterare startar motsvarande program för lokalt intranät och betrodda platser i Internet Explorer. Det här problemet åtgärdas i KB4493437.
19 februari
KB4487029
OS-version
17134.619
ActiveX-fönsterinnehåll inne i en iframe rullar nu tillsammans med annat sidinnehåll i Internet Explorer 11 vid en användarutlöst rullningsåtgärd.    
  Åtgärdar ett problem som kan hindra Internet Explorer från att läsa in bilder som har ett omvänt snedstreck (\) i sin relativa källsökväg.    
12 februari
KB4487017
OS-version 17134.590
Lägger till toppnivådomänstöd för HSTS-förinläsning (HTTP Strict Transport Security) för Microsoft Edge och Internet Explorer 11.    
  Åtgärdar ett problem som hindrar Microsoft Edge från att läsa in webbsidor med en lokal IP-adress eller en VPN-anslutning.    
  Säkerhetsuppdateringar för Microsoft Scripting Engine, Internet Explorer, Windows applattform och ramverk, Windows Graphics, indata och sammansättning i Windows, Microsoft Edge, Microsoft Scripting Engine, Windows-lagring och -filsystem, Windows Server och Microsoft JET Database Engine.    
    När den här uppdateringen har installerats kan eventuellt inte Internet Explorer läsa in bilder som har ett omvänt snedstreck (\) i sin relativa källsökväg. Det här problemet åtgärdas i KB4487029.
15 januari
KB4480976
OS-version
17134.556
Efter att ha installerat KB4480966 rapporterar vissa Microsoft Edge-användare att de:
- Inte kan läsa in webbsidor med en lokal IP-adress.
- Inte kan läsa in webbsidor på Internet med en VPN-anslutning.
- Inte kan gå till webbsidor, eller så slutar webbsidan att svara.
Det här problemet åtgärdas i KB4487017.

 

 

Problemet med Microsofts senaste updates...

Uppdatering: 2019-04-17, 17:48

Ja, det Inera informerat om är helt korrekt: Dubbelriktad TLS mot webbsidor (den än så länge dominerade inloggningsmetoden med SITHS-kort) inte fungerar med Internet Explorer 11 om man lagt på någon av nedanstående updates från Microsoft samtidigt som man ligger kvar på Net iD Enterprise 6.5.

Det är inte det minsta konstigt; Net iD Enterprise 6.5 släpptes i april 2016. Visst har vi grymma utvecklare, men de är läser inte Microsofts tankar tre år i förväg :-)

Men, det fungerar utmärkt med Net iD Enterprise 6.6 eller högre. Men då frågar förstås vän av ordning:
- Släpptes inte även 6.6 och 6.7 före dessa fyra MS-updates?
Jo, det är sant, men det har en logisk förklaring. Mellan 6.5 och 6.6 skedde nämligen en del "reformer under huven" som nu, långt senare, visar sig vara mycket lyckosamma => Det fungerar!

MEN, den workaround som Inera publicerat fungerar, dvs. man kan få 6.5 att lira. Glöm dock inte att nästa gång våra vänner på Microsoft släpper en uppdatering kanske ingen workaround står att finna. Det är därför det är så viktigt att en överenskommelse träffas som säkrar tillgången på uppdateringar av Net iD Enterprise.

 

Inte riktigt samma kioskvältare som när runda hjul uppfanns, men nästan...

Vänner av assymetrisk nyckelteknologi med tillhörande certifikat, vi har något stort att berätta...

Net iD Enterprise har sedan urminnes tider innehållit en CSP. Men åren går och sakta men säker ser man oftare och oftare detta:

CAPI har varit på dekis i många år nu. Men under det senaste året har det börjat dyka upp situationer, dvs. kod från Microsoft, som helt enkelt inte fungerar om din PKI-klient "bara" innehåller en CSP.

Det är därför det är oss en stor glädje att intruducera en ny liten rackare: iidksp.dll

Notera: Det är mer än okej att inte till fullo greppa varför detta är viktigt. Men håll ut. Mer information kommer!

 

 

Net iD Access

Nu finns nya versioner av Net iD Access klara!

§1 - Net iD Access Server, version 2.1
Kostar pengar om man vill ha en egen... (flera landsting har nappat på detta för att kunna upprätthålla "inloggningsautonomi")
Men om man skyr mer skrot i egen hall... jo, Access-ekosystemet utvecklas dagligen. Så håll håll kontakten med SecMaker, rätt vad det är så finns både en eller annan Access Server i molnet...

§2 - Net iD Access-klienterna, version 7.0.2
Fria klienter, men kräver anslutning till lämplig Access Server. (Precis som att appen Citrix Receiver kräver en Citrixserver)

Klienterna hittar du här!

 

Använd inte iOS 11.2/11.2.1/11.2.2 om du använder Tactivo-läsare

I  iOS 11.2.5 är problemet med ramverket ExternalAccessory korrigerat!

Notera att:

Dessa iOS-versioner fungerar inte, och kommer aldrig att fungera, med Tactivo:
11.2 (Build 15C114)
11.2.1 (Build 15C153)
11.2.2 (Bulid 15C202)
Om du kör Access och Tactivo: Uppdatera aldrig iOS på produktionsenheter utan att först kontrollera med din applikationsleverantör, SecMaker eller kortläsarleverantören.
Skicka aldrig ut Tactivo-läsare i din verksamhet utan att först säkerställa att senast tillgängliga firmware är pålagd.

Håll din firmware uppdaterad för Tactivo med hjälp av appen "My Tactivo" och på Android med appen "Tactivo manager"

 

Information om vad denna sajt sparar

Om du loggar in på denna sajt, t.ex. med SITHS-kort, sparas följande information från ditt certifikat:

Inloggningsdatum;Klockslag vid inloggning;SubjectCN;SubjectO;SubjectSerialNumber;SubjectTitel;e-postadress;IssuerCN

T.ex. såhär:
2017-08-18;09:18:55;Jonas Öholm;Inera AB;SE165565594230-11RS;Dataperson;jonas@someplace.net;SITHS Type 1 CA v1

- Denna information används endast för felsökning om något trasslar.
- Informationen används inte för något annat ändamål såsom mailutskick, reklam osv.
- Sajten använder inte permanenta cookies
- Genom att logga in (välja certifikat och ange PIN-kod) samtycker du till att vi sparar ovanstående information i felsökningssyfte
- Har du frågor på detta område så skicka gärna ett mail till service@secmaker.com

 

Net iD Enterprise och Net iD Portal med YubiKey?

Nu fungerar det, läs mer här!

 

Nån ordning på SSL/TLS får det vara i en webbserver!

Vi på SecMaker får inte sällan in supportärenden som handlar om problem med att logga in mot webbapplikationer, eller att vissa inte kan logga in, nån tappar kontakten plötsligt osv. Oftast, men inte alltid, ligger problemet utanför Net iD. När vi då kikar närmare på vilka varianter av SSL/TLS och vilka cipher suites som webbservern ifråga har aktiverade blir vi ibland lite bekymrade. Att t.ex. ha SSLv2 aktivt är extremt obra. Även SSLv3 ska vara avstängt, om inte dina kunder kör t.ex. IE6. Fast, om de gör det ska du ändå stänga av SSLv3 så att IE6-användarna inte kan nå din sajt, låt oss kalla det för en handfast hint om att sluta köra IE6.

Vill du veta mer om TLS så läs denna:
https://github.com/ssllabs/research/wiki/SSL-and-TLS-Deployment-Best-Practices

Ta även en titt på nyheterna i TLS 1.3 som snart är färdig standard och lär dyka upp i webbläsarna under 2017:
https://kinsta.com/blog/tls-1-3/

Testa sen din webbserver via: (du bör sikta på att få ett "A". "A+" är lite knepigt att få)
https://www.ssllabs.com/ssltest/

Vill du veta hur allt detta mappar mot olika webbläsare? Kika här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Template:TLS/SSL_support_history_of_web_browsers

 Har du en Apache så är det bara att börja konfigurera:
https://httpd.apache.org/docs/2.4/ssl/ssl_howto.html

Är din webbserver en IIS så finns information t.ex. här:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/245030

Kändes KB245030 knepig så finns ett verktyg här:
https://www.nartac.com/Products/IISCrypto

Nu testar du igen efter att du konfigurerat om:
https://www.ssllabs.com/ssltest/

Det finns även en svensk tjänst som håller ett öga på hur det ser ut bland svenska e-tjänster:
http://www.ssllistan.se

 

Notiser i all korthet

- När folk säger att Microsoft nu har stöd för plugins i Edge så är det en sanning med modifikation. Edge har stöd för "extensions". Vi kan inte se hur det Microsoft exponerar skulle kunna låta oss kommunicera med t.ex. en kortläsare och ett kort från en extension.
https://developer.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/platform/documentation/extensions/api-support/supported-apis/

- När folk säger att Google nu har stöd för plugins i Chrome så är det en sanning med modifikation. Chrome har stöd för "extensions". Vi kan inte se hur det  exponerar skulle kunna låta oss kommunicera med t.ex. en kortläsare och ett kort från en extension. Nu finns förstås PPAPI men det verkar inte riktigt ta oss ända fram till kortet. Dessutom, Mozilla vill inte stödja PPAPI.

- Dessutom, med handen på hjärtat, detta med plugins är minst sagt på dekis. Så om du vill logga in på en webbsida och även kunna signera så kan det vara dags att släppa tanken på dubbelriktad TLS och signaturer med plugin. Varför inte istället använda Net iD Access som stödjer både inloggning och signering (PKCS#7 samt RAW).

 

Alla ska ge ut e-legitimationer!

Läs hela här!

 

Viktigt om W2008R2/W2012 och Citrix. Stäng av Net iD Trace-tjänsten

Läs mer på denna sida.

 

Kortleverantörer: Släpp sargen och kom in i matchen!

Nu råkade det bli en artikel om vikten av att kortleverantörer inte hänger läpp utan att istället deltar i infrastrukturbyggen....

 

Äntligen!

Äntligen finns de till försäljning; kortläsare med flera USB-sladdar! (Två eller fyra)

Kortläsarna är lämpliga t.ex. i receptioner där en person (med ett kort) arbetar omväxlande med två datorer. Utan denna typ av kortläsare måste kortet flyttas mellan de två datorerna och om bytesfrekvensen mellan dem är hög så kommer personen med tiden att drivas till vansinne. Att personalen drivs till vansinne ligger förstås inte i någons intresse.

I direkt samarbete med leverantören av MDR102 och MDR104 har vi fått till stånd en förändring som innebär att kortläsaren INTE försvinner ur enhetshanteraren vid kort ur. Det innebär i sin tur att de flesta pollningsmekanismer som implementerats i webblösningar och journalsystem fungerar som vanligt och från båda datorerna.

 

Inloggning med smarta kort till Office365 och Azure!

Fler och fler kunder lägger lösningar i molnet. Men inloggningen till molnet sker inte sällan med namn och lösen. Det är lite synd då det går utmärkt att logga på t.ex. Office365/Azure med smarta kort. Även med SITHS-kort!!

Kika på filmen som visar det hela live!

 

Kan man använda smarta kort i en Windows Store app? Svar: JA

Vår teknologipartner Ayoy AB har nu visat att det går att skriva Windows Store appar som använder smarta kort för att inne i själva appen göra en dubbelriktad TLS/SSL-förhandling mot serverside innan användaren "släpps fram" till känslig information. Här nedan några skärmdumpar på deras proof-of-concept app som undertill använder SecMakers PKI-klient Net iD Enterprise för att ge stöd för långt fler kort än vad kortleverantörernas egna minidrivers ger, t.ex. för SITHS-kort, RPS-avtalets tjänstekort, Oberthurs kort som ges ut via Skatteverket osv.

Besök Ayoy!

Jo, en sak till; det fungerar lika bra med IE11 i Modern UI-mode!

 

Minidriver eller PKCS#15?

http://www.ayoy.se/index.php/2013/10/minidriver-eller-pkcs15/

 

KB2830477

Update for RemoteApp and Desktop Connections features is available for Windows
http://support.microsoft.com/kb/2830477/en-us

Update 2830477 breaks smartcard reader access for RDP sessions
Windows 7 IT Pro forums - Windows 7 Installation, Setup, and Deployment

 

"Kort ur"-kåseriet

Läs hela här!

 

Internet Explorer 11

 

Net iD på Windows XP och Windows Server 2003

Microsoft har slutat signera Net iDs CSP (Cryptographic Service Provider) och överlåter detta till oss. Självfallet med ett certifikat accepterat av Microsoft. Inga problem så långt. Vi slipper helt enkelt invänta Microsofts signatur inför varje ny version av Net iD Enterprise. Men för kunder med Windows XP och Windows Server 2003 kommer det att gå åt pipan så snart man installerar den kommande Net iD 6.1 Enterprise. men om man installerar Microsoft patch 2836198 så fungerar allt som vanligt.
http://support.microsoft.com/kb/2836198/en-us

 

Datainspektionen om surfplattor

Många undrar om man får använda surfplattor i verksamheter som hanterar känsliga personuppgifter. Handfasta råd finns nu från Datainspektionen som har granskat tre kommuner och i samband med det skapat en checklista. Läs mer...
Här några skärmdumpar från ett av många MDM-system som kan behövas för att förenkla uppfyllandet av DI's krav:
Exempel iOS och Exempel Android

 

Spara ström är bra, men inte alltid utan bieffekter

När man installerar drivrutiner för olika kortläsare uppmärksammar man sällan att vissa installeras med strömspar PÅ medan andra installeras med strömspar AV.

Det har dock visat sig att strömsparfunktionen kan ställa till med en del märkliga bieffekter i applikationer som pollar efter kort på ett visst sätt. Ta därför för vana att stänga av strömsparfunktionen om du får problem och istället byta till treglasfönster, källsortera eller göra annan kompensatorisk miljöinsats. Under tiden nystar vi i den bakomliggande problematiken.